Haas Feiten & Werkbladen

De algemene naam voor kleine, snel lopende zoogdieren, a haas , onderscheiden door zijn lange oren en poten en korte en borstelige staart, behoort tot het geslacht Lepus van de familie Leporidae. Vergelijkbaar in grootte en vorm konijnen , haas soorten zijn inheems in Afrika , Eurazië en Noord Amerika

Zie het feitenbestand hieronder voor meer informatie over de haas, of u kunt ons Haas-werkbladpakket van 21 pagina's downloaden om te gebruiken in de klas of thuis.



Belangrijkste feiten en informatie

OVERZICHT EN BESCHRIJVING

  • Hazen en konijnen van de familie Leporidae en pika's van de familie Ochotonidae behoren tot de orde Lagomorpha. Aanvankelijk gecategoriseerd als knaagdieren, zijn de lagomorfen verdeeld op basis van het feit dat ze een tweede, kleine, penachtige bovensnijtand hebben achter de eerste, grote, continu groeiende voortanden, in tegenstelling tot knaagdieren die slechts één bovensnijtand hebben. Bovendien hebben lagomorfen relatief grote oren en korte staarten, en kunnen ze geen voedsel vastpakken met hun poten.
  • Hazen hebben een extreem groot spijsverteringssysteem dat ze gebruiken om enorme hoeveelheden plantmateriaal af te breken waarvan de voedingswaarde niet zo gemakkelijk te extraheren is. De blindedarm, een buidel die de kruising van de dikke en dunne darm met elkaar verbindt, lijkt groot, tien keer groter dan de maag, en bevat een rijke fauna van bacteriën en andere micro-organismen. Van deze soorten is ook bekend dat ze zich voeden met hun uitwerpselen om hervertering te ondergaan en tot vijf keer zoveel vitamines te helpen bereiken als in het voedsel dat ze binnenkrijgen, een proces dat coprofagie wordt genoemd.
  • Hazen krijgen een zachte vacht, waarvan de basis meestal bruin of grijs is. Ze hebben meestal zwarte aftekeningen op de vacht achter hun oren. De grote achterpoten van de sneeuwhaas, Lepus americanus, verkleuren naar wit tijdens het winterseizoen.
  • Hazen verschillen in grootte, reiken van 15,8 tot 30 inch, en wegen tussen de 3 en 13,2 pond. Ze lijken ook wat groter te zijn dan konijnen, met langere poten en oren, en lijken sneller te rennen dan hun harige neven.
  • In tegenstelling tot konijnen, die altricaal lijken te zijn van wie de jongen blind en haarloos worden geboren, worden babyhazen geboren met haar en zijn ze precociaal, of kunnen ze zien.


  • Jonge hazen die minder dan een jaar oud zijn, worden hefbomen genoemd. Een 'dreef hazen' is het verzamelnaamwoord dat aan een groep hazen wordt gegeven.

LOCATIE EN HABITAT

  • Hazen zijn gevonden in Afrika, Azië , en Amerika, maar zelden in Australië, Nieuw-Zeeland en andere eilanden in Oceanië, Madagascar , zuidelijk Zuid-Amerika, en het grootste deel van Amazonië.
  • Hazen zwerven meer in open gebieden die zich uitstrekken van arctische toendra en woestijnen tot graslanden. Europese hazen leven over het algemeen in open terrein, van dorre steppen tot bossteppen, waarbij ze hun hoge snelheid benutten en zich met hun bruine of grijze vacht tussen struiken en rotsen camoufleren om zich te verbergen voor hun roofdieren.


  • Sneeuwschoenhazen en sommige berghaasjes en Manchurische hazen komen oorspronkelijk uit gemengde bossen of in naaldbossen.
  • Over het algemeen leven hazen het liefst in eenvoudige nesten boven de grond, in vergelijking met konijnen die in ondergrondse holen, spleten of warrens verblijven.

GEDRAG, DIEET EN REPRODUCTIE

  • De meeste haassoorten zijn solitaire zoogdieren, hoewel ze tijdens het paarseizoen kunnen socialiseren.


  • Beide geslachten zijn promiscue, wat betekent dat zowel mannen als vrouwen geen blijvende paarbanden vormen, maar paren met verschillende individuen.
  • Europese bruine hazen zijn normaal gesproken schuw, maar hun gedrag verandert in het voorjaar, wanneer deze hazen elkaar op klaarlichte dag achter weilanden aan jagen. Dit scenario is meestal een competitie tussen mannen om dominantie te bepalen; dus gemakkelijk toegang hebben tot vrouwelijke fokdieren.
  • Gedurende voorjaar , worden hazen gezien die elkaar met hun poten slaan, een theorie over de oorsprong van de term 'zo gek als een maarthaas'. In de loop der jaren werd gedacht dat dit een wedstrijd tussen mannen was, maar studies tonen aan dat het een vrouw lijkt te zijn die een mannetje slaat, wat aantoont dat ze nog niet klaar is om te paren of als een test voor de vastberadenheid van de man om haar te achtervolgen. .
  • Hazen kunnen aanzienlijke afstanden bereiken en hebben grote leefgebieden, en lijken weg te rennen van hun roofdieren als een manier om te ontsnappen; in tegenstelling tot konijnen die in de parameter van hun veilige schuilplaatsen blijven en aan predatie ontsnappen door in holen en gaten te rennen.
  • De meeste soorten lagomorfen produceren noodoproepen of bonzen met hun achterpoten om gevaar te signaleren. De grote, zijdelings geplaatste ogen van lagomorfen bieden een bijna cirkelvormig gezichtsveld, waardoor ze beweging kunnen detecteren en wegblijven van roofdieren.


  • Hazen hebben dat scherpe vermogen om geuren te onderscheiden en grotendeels via geur te communiceren. Gebruikmakend van de klieren op hun wangen, lies of kin, wrijven hazen feromonen op hun vacht tijdens het verzorgen en stapelen ze geursporen op rotsen of struiken, of gebruiken ze zelfs urine of uitwerpselen om hun territorium af te bakenen of hun reproductieve status te adverteren.
  • Net als konijnen zijn hazen herbivoren die zich voeden door te grazen op planten, zoals grassen, klaver en paardebloemen, en delen zoals bladeren, twijgen, schors van jonge bomen, wortels en zaden.
  • Hun dieet bestaat uit grote hoeveelheden moeilijk verteerbare cellulose die wordt afgebroken door hun eigen uitwerpselen op te nemen via een proces dat coprofagie wordt genoemd.
  • Hazen baren niet onder de grond in holen of warrens zoals andere leden van de Leporidae-familie. In plaats daarvan dragen ze hun jongen in ondiepe depressies of afgeplatte nesten van gras, een vorm genaamd. Ze zijn al aangepast aan het gebrek aan fysieke bescherming, zodat ze direct na de geboorte voor zichzelf kunnen zorgen.


  • De meeste hazen produceren jaarlijks een aantal nakomelingen, hoewel het gebrek aan middelen ertoe kan leiden dat dit potentieel wordt onderdrukt. Hazen beginnen over het algemeen op jonge leeftijd met fokken en produceren meestal nesten, ongeveer vier tot vijf keer per jaar.
  • In het hoge noorden baren inheemse hazen echter maar één groot nest per jaar, en in woestijnsituaties kunnen sommigen kleinere worpen hebben.
  • Hun draagtijd duurt ongeveer 40 dagen.
  • Ouderlijke zorg maakt voor deze soorten niet zoveel uit. Moeders voeden hun kroost één keer per dag, maar voor een paar minuten, hoewel de melk zeer voedzaam is. Deze zeldzame aandacht voor de kinderen van de haas kan een aanpassing zijn om de kans te verkleinen dat roofdieren de jongen zien.

TOEPASSINGEN

  • Net als konijnen spelen hazen een ecologische rol in het ecosysteem, vooral als voedselbron, terwijl mensen gebruik maken van hun economische, culinaire, recreatieve en esthetische voordelen. Ze zijn een integraal onderdeel van voedselketens, consumeren grote hoeveelheden plantaardig materiaal en leveren voedsel voor een aantal dieren, zoals vossen , roofvogels, lynxen, fretten, en wasberen
  • Economisch gezien zijn sneeuwschoenhazen van vitaal belang in de bonthandel, vooral in Canada, met documentatie van hun huiden uit boomstammen van de Hudson Bay Company sinds het begin van de 19e eeuw.
  • Hazen kwamen ook voor in verschillende volksverhalen. In de Afrikaanse folklore staat de haas bekend als een bedrieger; sommige van de verhalen over deze soorten werden naverteld onder Afrikaanse slaven in Amerika. Veel culturen, waaronder die uit India en Japan , beeld een haas af in het patroon van donkere vlekken in de maan.

Haas-werkbladen

Dit is een fantastische bundel die alles bevat wat je moet weten over de haas op 21 diepgaande pagina's. Dit zijn kant-en-klare Haas-werkbladen die perfect zijn om studenten te leren over de haas, die zich onderscheidt door zijn lange oren en poten en korte en borstelige staart, die behoort tot het geslacht Lepus van de familie Leporidae. Haasensoorten zijn vergelijkbaar in grootte en vorm als konijnen en komen oorspronkelijk uit Afrika, Eurazië en Noord-Amerika.



Volledige lijst met meegeleverde werkbladen

  • Hare Feiten
  • Hallo, ik ben Hare
  • Een haas beschrijven
  • Haas spullen
  • Het leven van een haas
  • Haas gespot
  • Spiegel spiegel?
  • Deel Hare Recept
  • Maak kennis met Hare Fam
  • Wil je meer haten?
  • Een beroemd haasverhaal

Link / citeer deze pagina

Als u naar een van de inhoud op deze pagina op uw eigen website verwijst, gebruik dan de onderstaande code om deze pagina als de oorspronkelijke bron te vermelden.

Hare Feiten & Werkbladen: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 18 november 2020

De link wordt weergegeven als Hare Feiten & Werkbladen: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 18 november 2020

Te gebruiken met elk leerplan

Deze werkbladen zijn speciaal ontworpen voor gebruik met elk internationaal curriculum. U kunt deze werkbladen ongewijzigd gebruiken of ze bewerken met Google Presentaties om ze specifieker te maken voor uw eigen vaardigheidsniveaus en curriculumnormen.